top of page
  • Foto van schrijverRené Harmsen

Smullen op de Piste: De top 10 wintersportgerechten in Oostenrijk

Met de winter in aantocht en de skigebieden die langzaam bedekt zijn met een laagje verse sneeuw, begint het bij ons vaak al te kriebelen om niet alleen te kunnen skiën maar ook om te genieten van Oostenrijkse wintersportgerechten. Want na een dag vol actie op de pistes is er niets beter dan jezelf verwennen met de heerlijke wintersportgerechten die dit land te bieden heeft. Van hartige lekkernijen tot zoete verleidingen, de Oostenrijkse keuken heeft verrassend veel voor ieder wat wils. In dit artikel nemen we je mee op een culinaire reis en geven we onze 10 favoriete en lekkerste wintersportgerechten uit Oostenrijk.


Kaiserschmarrn

Een wintersportvakantie in Oostenrijk is niet compleet zonder het proeven van een pannetje Kaiserschmarrn. Deze luchtige pannenkoek, in stukjes gesneden en bestrooid met poedersuiker, rozijnen en vaak geserveerd met jam en/of appelmoes, is absoluut één van onze Oostenrijkse favorieten. Van origine is Kaiserschmarrn eigenlijk een toetje, maar wij eten het ook regelmatig als hoofdgerecht op de piste. Je krijgt vaak flinke porties die echt voldoende zijn als hoofdgerecht. En ben je met kinderen op wintersport? Zowel kinderen als volwassenen genieten van deze heerlijke lekkernij. Ideaal dus om te delen!


Een bord Kaiserschmarrn, dikke stukken pannenkoek met poedersuiker. Op de achtergrond een schaaltje met jam

Tiroler Gröstl

Tiroler Gröstl is een gerecht dat oorspronkelijk werd gezien als een ‘boerenmaaltijd’. Het was namelijk een manier om restjes op te maken waardoor veel ingrediënten bij elkaar werden gedaan. Inmiddels is de Tiroler Gröstl niet meer weg te denken uit de Oostenrijkse keuken en op de pistes. Deze relatief eenvoudige maar lekkere maaltijd bestaat uit gebakken aardappeltjes, spekjes, ui, rundvlees, verse kruiden en een glanzend spiegeleitje bovenop. Het is een goed vullende maaltijd, dus ideaal als je na een ochtend skiën een flinke trek hebt. Vaak nemen wij er ook een huisgemaakte Krautsalat als fris bijgerecht.


Wiener Schnitzel

Een klassieker in de Oostenrijkse keuken, de Wiener Schnitzel. Dit is een dun gesneden, gepaneerd en krokant gebakken schnitzel van vlees, meestal van varkensvlees of kalfsvlees. De Wiener Schnitzel wordt bijna altijd geserveerd met een schijfje citroen die je kunt uitknijpen over het vlees. Deze Oostenrijkse schnitzel is altijd een favoriet met knapperige frietjes of een aardappelsalade en daarom perfect voor de stevige trek na een dag op de piste. Geniet dus vooral van deze Oostenrijkse favoriet die wij sowieso altijd in elk skigebied uitproberen!


Käsespätzle

Als je een onstilbare liefde voor kaas hebt, dan is de Käsespätzle ongetwijfeld een gerecht dat je moet proberen. Dit typisch Oostenrijkse gerecht bestaat uit zachte en malse spätzle-noedels (soort van eiernoedels) die gul worden bedekt met een overdadige deken van gesmolten kaas en gebakken uien. Heerlijk om te smikkelen van de langgerekte slierten kaas die je van de noedels probeert af te scheuren. Let op, dit is wel een stevige maaltijd dus wij adviseren dit zeker niet als voorafje te nemen!


Apfelstrudel

Stel je dit voor: je bent op de pistes, glijdend over goed besneeuwde pistes, wanneer plotseling een hongergevoel toeslaat. Het is rond 11 uur, en het is de perfecte tijd voor een welverdiende pauze. Wat is een betere manier om op te laden dan met een dampende kop warme chocolademelk en een plak Apfelstrudel, met daar óók nog eens heerlijke (warme) vanillesaus overheen? Wij vinden dit puur genieten, helemaal als je dit heerlijke dessert eet op een zonnig terras omringd door prachtige berguitzichten. Pas dan beleef je Oostenrijk op z’n best! De combinatie van kruimelig bladerdeeg, fruitige en sappige appels en de lekkere geur en smaak van kaneel zal je voldoende energie geven om nog wat extra uurtjes op de piste te skiën tot aan de lunch. En weet je wat? Je kunt dit heerlijke dessert zelf thuis namaken en zo een vleugje Oostenrijkse magie naar je keuken in Nederland brengen.


Apfelstrudel in vanillesaus met op de achtergrond besneeuwde bergen, blauwe lucht en een terras

Goulashsoep

Oostenrijk staat bekend om zijn stevige soepen die vooral tijdens de koude wintermaanden perfect zijn om mee op te warmen. Eén van die soepen die een prominente plaats op het menu inneemt, is Goulashsoep. Oorspronkelijk een Hongaars gerecht, heeft Goulashsoep zich naadloos geïntegreerd in de Oostenrijkse keuken en is het een favoriet geworden bij zowel de lokale bevolking als bij ons! Vaak rijkelijk gevuld met mals vlees, veel aromatische paprika kruiden en uien, wat leidt tot een goed vullende maaltijd. Of je nu een pauze neemt van het skiën of gewoon op zoek bent naar een kom vol warmte, Goulashsoep is een Oostenrijks gerecht dat niet teleur zal stellen.


Germknödel

Germknödel, oh man, dat is echt een gerecht dat je gewoonweg geprobeerd moet hebben als je in Oostenrijk bent! Het is eigenlijk een soort zoete deegbal, gevuld met een warme en smeuïge pruimencompote. En dan boven op de deegbal komt vaak een flinke lading vanillesaus en tot slot wordt het besprenkeld met maanzaadsuiker. Wij moeten wel toegeven, veel mensen zijn helemaal weg van dit gerecht maar sommige mensen vinden het niet zo spannend. Wat wij ervan vinden? Absoluut het proberen waard, alleen al omdat het echt een Oostenrijkse klassieker is!


Brettljause

Voor degenen die van een hartige snack houden, is er Brettljause. Dit is een traditionele plank met verschillende soorten vleeswaren, kaas en brood. De kaas op de Brettljause varieert vaak van milde tot pittige smaken, zoals Bergkäse, Emmentaler of Alpenkaas. Heerlijk om in de namiddag bij de borrel te bestellen!


Kaspressknödel

Een andere heerlijke kaascreatie in de Oostenrijkse keuken is de Kaspressknödel. Dit zijn gebakken kaasknödels gemaakt van (oud) brood, gemengd met pittige kaas, uien en kruiden. Meestal wordt de knödel geserveerd in een hete bouillon met wat bieslook erbij en als bijgerecht een frisse salade. Heel lekker om als lunch te eten.


Schweinsbraten

Ooit gehoord van Schweinsbraten? Schweinsbraten is een traditioneel Oostenrijks varkensgebraad dat langzaam wordt geroosterd totdat het vlees heel sappig en mals is, vaak met een knapperige korst eromheen.Het varkensvlees wordt op smaak gebracht met een mix van kruiden en specerijen die het vlees een heerlijke smaak geven. Vaak wordt Schweinsbraten geserveerd met typisch Oostenrijkse bijgerechten, denk aan aardappelknoedels en zuurkool. En vervolgens wordt het vlees afgetopt met een heerlijke stevige jus die het vlees nog smaakvoller maakt. Dus als je een echt traditioneel Oostenrijks gerecht wilt proeven, dan moet je absoluut Schweinsbraten proberen.


Kortom, genieten met Oostenrijkse wintersportgerechten op de piste!

De Oostenrijkse keuken heeft een breed scala aan heerlijke wintersportgerechten te bieden. Van zoete lekkernijen zoals Kaiserschmarrn en Apfelstrudel tot hartige gerechten zoals Tiroler Gröstl en Wiener Schnitzel, er is voor elk wat wils. Dus, de volgende keer dat je op wintersportvakantie gaat in Oostenrijk, duik in de culinaire hoogtepunten en geniet van de smaken van dit prachtige land. Proost op een smakelijk avontuur op de piste!


bottom of page