top of page
  • Foto van schrijverDave Clark

Toekomst Europese skigebieden in gevaar: klimaatverandering en sneeuwtekort

Bijgewerkt op: 20 feb.

Het Europese skitoerisme staat voor een groeiende dreiging als gevolg van klimaatverandering. Uit gedetailleerde simulaties van meer dan 2.000 skigebieden in Europa blijkt dat bij een wereldwijde temperatuurstijging van slechts twee graden Celsius bijna de helft van de wintersportgebieden met een tekort aan natuurlijke sneeuw te kampen zal krijgen. Zelfs het gebruik van sneeuwkanonnen biedt geen garantie voor redding. Zal onze skivakantie er in de toekomst uitzien zoals op onderstaande foto?

Een skipiste met daaromheen groene grasweides en bomen zonder sneeuw

Klimaatverandering en gevolgen van kunstmatige sneeuw

Wintertourisme vormt een cruciale economische pijler voor talloze Europese regio's, waar de infrastructuur vaak volledig gericht is op wintersportactiviteiten. Helaas zien we de gevolgen van klimaatverandering steeds vaker in de vorm van sneeuwtekorten. Hoewel kunstsneeuwproductie een mogelijke oplossing biedt, vergt het aanzienlijke hoeveelheden energie en water, wat op gespannen voet staat met natuurbescherming. Ook leidt kunstmatige sneeuwproductie tot een verhoogde uitstoot van koolstof. De wetenschappers benadrukken daarom de noodzaak om te heroverwegen of de sterke afhankelijkheid van het wintertoerisme in bepaalde regio's gerechtvaardigd is.

Een sneeuwkanon die kunstsneeuw op de piste spuit

Gedegen analyse van Europese Skigebieden

Europa is de meest populaire bestemming om te skiën, met ongeveer de helft van alle skigebieden wereldwijd gevestigd in dit continent. Minstens 80% van de skigebieden met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar bevinden zich in Europa.


Een grondige analyse van 2.234 skigebieden in 28 Europese landen, uitgevoerd door een team van deskundigen uit Frankrijk en Oostenrijk, werpt licht op deze verontrustende situatie. Deze studie, gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift "Nature Climate Change," biedt een samenhangend overzicht van de gehele Europese regio. Daarnaast geeft de studie inzicht in welke maatregelen noodzakelijk zijn om skiresorts levensvatbaar te houden.


Noodzaak van alternatieve vormen van toerisme

Bij een temperatuurstijging tot 3 graden Celsius zou er in alle skigebieden in de Duitse Alpen een tekort aan natuurlijke sneeuw zijn. Als de temperatuurstijging beperkt blijft tot 1,5 graden, zou ongeveer een derde (32%) van de skigebieden in Europa ernstig bedreigd worden. Het gebruik van sneeuwmachines kan dit percentage verminderen tot tussen de 14 en 26%. Niettemin trekken veel klimaatexperts in twijfel of een limiet van 1,5 graden haalbaar is, zelfs met aanzienlijke inspanningen.


Hoewel kunstsneeuw slechts een klein deel uitmaakt van de totale ecologische voetafdruk van het skitoerisme, is het wel een integraal onderdeel van de skitoerisme-industrie. Het belichaamt enkele van de belangrijkste uitdagingen met betrekking tot klimaatverandering, aanpassing, mitigatie en duurzame ontwikkeling in bergachtige gebieden, die kwetsbaar zijn op sociaal-ecologisch gebied, zoals aangegeven door de onderzoekers.


Stubai Gletsjer met weinig sneeuw op de skipistes
Stubai Gletsjer met weinig sneeuw op de skipistes

Toekomst van het skitoerisme in Europa

De onderzoekers zetten vraagtekens bij de vraag of CO2-intensieve toeristische activiteiten, zoals het huidige skitoerisme, verenigbaar zijn met de ingrijpende maatregelen die nodig zijn om de wereldwijde opwarming onder de 2 graden te houden. Zelfs als veel Europese skigebieden nog steeds skitoerisme kunnen aanbieden, zou het voor deze bestemmingen een enorme uitdaging zijn om bij te dragen aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.


Dit onderzoek verschaft waardevolle inzichten in de uitdagingen waarmee Europese skigebieden worden geconfronteerd en onderstreept de dringende behoefte aan maatregelen om het skitoerisme levensvatbaar te houden in een wereld die zich snel aanpast aan de gevolgen van klimaatverandering.


Bron: adp

bottom of page